Cercam col·laboradors a tots els racons de Mallorca, informadors dels elements de pedra seca de cada lloc. Volem que aquest blog serveixi d'observatori d'aquestes construccions.
Si en coneixes elements o conjunts valuosos, especials, bells, ... ens els pots fer arribar a
pedrasecamallorca@gmail.com i els publicarem.

25 de gen. 2011

DISSABTE

Dissabte 22 de gener es presentà públicament MARGE, la nova associació d' amics de la pedra seca de Mallorca, creada amb la finalitat de conservar i recuperar aquest element patrimonial tan fonamental en l’organització del territori i el paisatge insular.
Va ser presentada per Antoni Alomar, arquitecte, president de l'associació i president de la Societat Internacional de la Pedra Seca. Després, el marger i arquitecte tècnic Manel Lobo realitzà una explicació dels trets fonamentals de la realització de marges i una demostració pràctica de com emprar les eines, convidant als presents a manejar el picassó i el perpal.
Tot això, al voltant d'una barraca de roter i un cocó, molt aprop del Poblat talaiòtic de Capocorb Vell, a Llucmajor. L'elecció de l'emplaçament no és gens trivial, ja que si bé l'imaginari colectiu ja reconeix el valor patrimonial dels elements prehistòrics, o el paisatge de la Serra de Tramuntana, no succeeix el mateix amb el patrimoni de Llevant i Migjorn, el qual resta desconegut i invisible, motiu que ha propiciat la desaparició de la majoria d'aquests elements.
Els roters són els personatges que durant segles han netejat de pedres el sòl de Mallorca per tal de fer-lo cultivable, acumulant el material en les parets de pedra seca i en les seves pròpies barraques on vivien. Aquests habitatges mínims, constituïts per quatre parets i una falsa volta de pedra sense ciment, esdevé un exemple paradigmàtic d'enginy i optimització de recursos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada