Cercam col·laboradors a tots els racons de Mallorca, informadors dels elements de pedra seca de cada lloc. Volem que aquest blog serveixi d'observatori d'aquestes construccions.
Si en coneixes elements o conjunts valuosos, especials, bells, ... ens els pots fer arribar a
pedrasecamallorca@gmail.com i els publicarem.

17 de febr. 2010

Ses Rotes de Caimari

Aquest paisatge de marjades tan emblemàtic (per la seva visibilitat des del camí de Lluc) i arquetípic (per la seva homogeneïtat) va ser declarat BIC (Bé d'Interès Cultural) el Novembre de 2009.

12 de febr. 2010

Fornalutx

En front de l'olivar de Cas Deco, vora el torrent.

3 de febr. 2010

REUNIONS DE CONSTITUCIÓ


Des de novembre ens hem anat reunint per dissenyar la nova associació. Hi han participat persones de diferents àmbits: científic, professional, tècnic, aficionat, apassionat...

Fotos: Antoni Font

2 de febr. 2010

GÈNESI DE L'ASSOCIACIÓ

Una trobada amb en Toni Alomar un dematí de juny de 2009: lliçó magistral a peu d'obra.

Visitant barraques i basses entre Santanyí i Llucmajor surt la idea de donar continuïtat a les trobades i ampliar les activitat en torn a una associació.


14 de gen. 2010

FINALITATS DE L'ASSOCIACIÓ

1. Promoure la protecció legal de tota la construcció preexistent de pedra en sec a Mallorca i dels seus contextos territorials, que estan entre els millors de les àrees mediterrània i atlàntica.

2. Promoure el manteniment - públic o privat subvencionat - pel bon estat de conservació general d’aquestes estructures rurals que caracteritzen el territori i el paisatge de l’illa, en tota la seva variada tipologia.

3. Promoure una alta qualitat tècnica i formal de les reparacions o restauracions de les velles estructures en pedra seca, així com de les noves que es realitzin. Promoure igualment el rebuig de la introducció del ciment en aquestes construccions - amb falsos arguments que ignoren la virtualitat de la tècnica xerolítica - i de la pedra seca d’imitació amb aplacats superficials.

4. Promoure una opinió pública assabentada i sensibilitzada que assumeixi aquests objectius, mitjançant conferències, classes, visites guiades, i la difusió als mitjans de comunicació, així com la recerca científica pluridisciplinar, la documentació cartogràfica i la catalogació.

5. Promoure una alta qualificació tècnica i prestigi social de l’ofici de marger - tal com es tenia abans, històricament - mitjançant l’ensenyament subvencionat i l’homologació legal.

6. Sensibilitzar l’opinió pública, els responsables de les institucions polítiques a tots els nivells i els serveis tècnics del fet de la importància de les estructures de pedra seca, en el control de l’erosió de terra fèrtil i afavorint les àrees forestals i la formació espontània de noves, facilitant el drenatge d’excedents d’aigües pluvials cap als aqüífers, evitant inundacions i altres eventualitats catastròfiques; per tot el qual la pedra seca s’hauria de considerar com infraestructura d’interès econòmic i ecològic front al canvi climàtic i d’alt interès dins d’una futura economia sostenible.

7. Promoure l’estudi antropològic de les tècniques, mitjans i eines emprades així com els seus possibles usos actuals adequats als nous modes i la seva inserció en la construcció actual, l’agricultura i el paisatge.